Hvordan sette sammen den beste hudpleierutinen for deg? - eksfoliering (skrubb)

By Ada Vilke 06/06/2018 0 Kommentar(er)

Eksfoliering av hud er prosessen hvor vi fjerner døde hudceller. Hvorfor gjør vi dette? Først og fremst, eksfoliert hud er glattere, mykere samt ser bedre ut. For det andre, døde hudceller lar ikke aktive ingredienser fra kremer, serumer og masker trekke inn i huden ordentlig. De aktive ingrediensene legger seg bare som en film på overflaten av huden, uten å få lov å trekke dypt inn i  hudlagene. Ved å fjerne døde hudceller lar vi de aktive ingrediensene trekke betraktelig bedre inn i hudlagene. Det betyr at vi kan oppnå maksimal effekt av produkter som er til eks. fuktighetsgivende eller anti-age. For det tredje, eksfoliering øker blodsirkulasjonen som tilfører næring til huden og som fjerner toksiner fra hudcellene. Hvilket produkt du velger avhenger av din hudtype og hvor sensitiv du er i tillegg til øvrige behov. I denne artikkelen skal jeg gjøre rede for de forskjellige produktene du kan bruke for å eksfoliere huden din, og hvordan man bruker dem riktig.

 

Mekanisk skrubb – denne typen eksfoliering inneholder små partikler som fjerner døde hudceller mekanisk. Disse partiklene kan være sukker krystaller, silika, mikro krystaller, granulater laget av bambus, frukt biter, tørket blomster og urter. Salt krystaller brukes som oftest i kropps skrubb da disse er for ru for huden i ansiktet. Hvor intens skrubben er avhenger av størrelsen og hardheten på disse partiklene, og andre tilleggsingredienser. Skrubb kan brukes på alle typer hud utenom svært sensitiv hud eller hud som er preget av sprengte blodkar. Mekanisk skrubb egner seg heller ikke for akne preget hud da det kan gjøre huden mer irritert og skjør. For tørr, normal hud vil jeg anbefale og bruke en skrubb med mykere granulater fremstilt av tørkede urter, bambus, skrubber beriket med oljer, jojoba, kakao og shea smør. Dette vil eksfoliere huden din samtidig som den tilfører næring. For blandet samt fet hudtype kan man anvende større og hardere granulater. Påfør litt skrubb på huden og maser det inn med våte fingre. Du kan styre intensiteten av skrubben ved bruk av vann, jo mer vann man tilfører jo mildere blir skrubbe mot huden. Slik kan du regulere intensiteten etter ønske, selv om at man bruker kun et produkt.

 

 

Gommage skrubb – denne typen skrubb fjerner også døde hudceller mekanisk, men til forskjell til den vanlige skrubben er gommage skrubben gel eller krembasert. Den påføres på tørr kropp og skal få lov til å tørke inn et par minutter. Etter at den har tørket fjernes den ved sirkulære oppadgående bevegelser uten bruk av vann. Denne typen eksfoliering vil ikke passe svært sensitiv eller veldig rynkete hud, heller ikke dem som er akne preget eller har sprengte blodkar. Men den er perfekt for normal, blandet - og fet hud.

 

Fruktsyre (AHA) – Den mest populære AHA er glykolsyre. Mange husstandsprodukter har en lav andel av denne syren i seg, så du trenger ikke å nøytralisere denne på noe måte. Den er trygg å bruke og gir gode resultater, ikke bare gjennom eksfoliering men ved å stimulere hudfornyelse. Den er derfor også svært effektiv som anti-aging produkt. Fruktsyre eksfoliering jobber på en annen måte enn mekanisk eksfoliering. Den oppløser smuss og andre substanser som binder cellene sammen, dermed løsner den døde huden av seg selv. En annen populær AHA er melkesyre som ikke bare har eksfolierende egenskaper men også er svært fuktighetsgivende. Fruktsyre passer alle hudtyper foruten dem som er svært sensitive. Det kan bli brukt som behandling mot akne.

 

Proteolytisk enzym peeling – Den mest populære proteolytiske enzymet er papain (fra papaya). Den renser huden skånsomt i dybden, og akselererer eliminasjonen av døde hudceller ved å løse opp proteiner. Denne type peeling hjelper også med å rense porene og mykgjøre huden, og blir derfor ofte brukt i kosmetologiske behandlinger som dyprens av hud. Dette er ikke en mekanisk eksfolierng og kan derfor brukes på alle hudtyper, inkludert dem som har akne eller sprengte blodkar. De fleste peelingene av denne sorten er laget for profesjonell bruk (de er ofte vanskeligere å anvende; det blir ofte fremstilt som pudder som må aktiveres ved hjelp av vann rett før påføring og må kombineres ved bruk av varme under behandlingen). Men man kan også finne kombinasjons produkter, til eksempel mekanisk skrubb med enzymer som egner seg til bruk hjemme.

 

Innarbeid eksfoliering inn i rutinen din 1-2 ganger i uken. Ikke glem at vi jobber kun med ren hud som utgangspunkt (rens huden i ansiktet med et renseprodukt før eksfoliering)! Hvis du liker å bruke ansiktsmasker hjemme bruk den gjerne rett etter eksfoliering for bedre resultater!

 

Ada Vilke, kosmetolog
Yellow rose professional cosmetics
www.yellowrose.no


Dette er en original artikkel skrevet av Ada Vilke. Kopiering er kun tillat med full kildehenvisning.

Legg igjen en Kommentar